Hobi beton je brzo vezujući, sivo obojeni suhi beton optimalne granulacije (maks. 4 mm), namijenjen za hobi upotrebu.
Pogodan je za izradu vanjskih dekoracija i betonskih predmeta, otporan na sunce, kišu i snijeg, no voda koja se zaledi unutar predmeta može ga oštetiti pucanjem.
Hobi beton je suha mješavina bez klorida, koja sadrži pjeskoviti šljunak, ojačavajuća plastična vlakna i dodatke. Dodavanjem vode lako se pretvara u svježi beton konzistencije pogodne za lijevanje.
Potrebna količina vode za miješanje je cca 11% mase hobi betona.
Vrijeme obradivosti svježe pripremljene mase na 20 °C je oko 20 minuta.
Ovisno o temperaturi, izliveni beton se može lagano opteretiti nakon 2-3 sata.
Tijekom rada preporučuje se nošenje zaštitne maske kako bi se izbjeglo udisanje prašine, zaštitnih naočala protiv kontakta s očima, te zaštitnih rukavica radi sprječavanja iritacije kože.
Kod narudžbi većih količina, zbog maksimalne težine paketa (20 kg), trošak dostave može se razlikovati od iznosa prikazanog prilikom narudžbe.
Sastav narudžbe može utjecati na konačnu cijenu dostave, pa ona može odstupati od prikazane (npr. zajednička narudžba keramičkog praha, gipsa, betona ili gline s većim papirima, kartonom, napetim platnima itd.).
Upotreba:
Na 1 kg hobi betona dodati cca 1,1 dl vode, dobro promiješati i izliti u prethodno nauljeni kalup bez zračnih mjehurića. Preporučena debljina lijevanja je 8-40 mm.
Vrijeme za obradu smjese je cca 15-20 minuta, a nakon 1-2 sata beton se stvrdnjava i nakon 2-3 sata može se lagano opteretiti.
Iz kalupa se preporučuje izvaditi nakon 24 sata, a nakon potpunog sušenja (1-2 dana) može se dekorirati.
Za lijevanje se mogu koristiti čiste plastične posude, silikonski kalupi, najlonske vrećice, papirne forme obložene ljepljivom trakom. Nakon sušenja može se ukrašavati salvetnom tehnikom, metalnom folijom, akrilnim bojama ili lijepljenjem.
Čuvati u originalnom, zatvorenom pakiranju, na suhom mjestu zaštićenom od vlage i smrzavanja. Na taj način rok trajanja hobi betona može se produžiti za 0,5-1 godinu.
|